Riječ Arimedovog edukatora: Vizažist Dino Baksa o konturiranju

[:hr]Kada pričamo o konturiranju (sjenčanju) lica, interesantno i važno je znati da dolazi iz kazališnog svijeta. Publika koja sjedi doista daleko od pozornice i izvođača na njoj, bez snažno izraženih kontura ne bi mogla točno spoznati njihova lica, mimiku i karakter jedne uloge.

Zato posvjetljujemo izbočine, a potamnjujemo udubine lica, pratimo prirodnu građu s iznimkom kada želimo promijeniti forme samog lica, npr. napraviti pravilniji nos, promijeniti oblik čeljusti i brade, podići obrve, smanjiti čelo, stanjiti lice itd. Dovoljno je znati da jedno posvijetljene vizualno ističe, a zatamnjenje stvara sjenu koja oblikuje i tako možemo stvoriti dojam visokih jagodica čak i na licu koje nema istaknute vlastite konture.

Konturirano lice kao dio cjelokupne šminke odlično je spojivo i dobrodošlo u fotografiji. Upravo zbog svjetlosti koju traži fotoaparat ta igra svjetla i sjene na modelu ispred kamere dolazi do izražaja u pravom smislu.

Sasvim je druga priča kada pričamo o potrebi za konturiranjem u svakodnevnoj makeup rutini. Sjenčanjem lica možemo pozitivno utjecati na formu, ali ako nismo dovoljno oprezni i pretjerujemo, isto tako možemo izobličiti lice u negativnom smislu. Jedno lice koje ima prirodno izražene konture ne podnosi još i umjetno nanesene. U tom slučaju događa se da sjenčanjem iscrpimo lice koje više nema prirodne i zdrave značajke.

Kada pričamo o večernjem makeup-u, umjereno konturiranje je dobrodošlo upravo zbog nedostatka danje svjetlosti pod kojim preizražene konture često djeluju umjetno i neprirodno, te se nestručnim nanošenjem može postići jedino efekt fleka na licu. Zato preporučam djevojkama da vježbaju konturiranje lica na danjem svjetlu kako bi izbjegli pretjerivanje.

Naučite sve tajne šminkanja i postanite Profesionalni vizažist na edukaciji u Arimed Učilištu! Što se sve uči na edukaciji pogledajte na – www.arimed.eu/edukacije/vizazist-sminker/

[:]

Gradi svoje snove znanjem,
jer znanje je moć!

Dragi budući, bivši i sadašnji polaznici,

Od 11.siječnja 2021. nalazimo se na novoj adresi u Badalićevoj 26a, Zagreb (Trešnjevka).

Kako bismo se svi osjećali sigurno i ponašali odgovorno učionice smo prilagodili trenutnim sigurnosnim mjerama, osigurali vam zaštitne maske i dezinficijense te vas ljubazno molimo da nas posjetite bez pratnje i poštujući preporučene mjere ponašanja uz obavezno nošenje zaštitnih maski i dezinficiranje ruku prilikom ulaska.

Veselimo se vašem dolasku i s nestrpljenjem vas iščekujemo! Sve edukacije upisuju se u radnu knjižicu!