Filmska šminka – što i kako?

Nekada nije dovoljna samo vrhunska glumačka izvedba da bi glumac dočarao određeni lik, već su potrebne i stručne ruke filmskih vizažista.

Što je točno filmska šminka?

Mnogi filmovi ne bi bili ni upola prepoznatljivi bez filmskog makeupa. Filmska šminka bi se ukratko mogla opisati kao proces upotrebe raznih specijalnih efekata kako bi se izmijenio fizički izgled glumca i dao mu potpuno novi lik. Vizažisti na filmskoj sceni nekada samo uljepšavaju glumce, no kad je riječ od SFX makeupu onda to znači da vizažist svojim umijećem postiže potpunu transformaciju glumčeva izgleda, najčešće je riječ o nadnaravnim bićima. Sjetimo se samo Voldemorta kojeg glumi Ralph Fiennes u filmovima o Harry Potteru, ili Edwarda Škarorukog kojeg je utjelovio Johnny Deep, a tu je i trenutni filmski hit Časna gdje je makeupom od glumice Bonnie Aarons napravljena strašna demonska časna sestra.

Koje tehnike se koriste kako bi se postigle željene transformacije?

Body Painting&UV – tehnika kojom oslikavamo čitavo tijelo pomoću raznih boja koje su namijenjene isključivo za oslikavanje tijela, kao primjerice UV boje koje svijetle u mraku.

Transformacije lica (Latex) – tekući latex jedan je od najosnovnijih i najzanimljivijih materijala za izradu filmske i kazališne šminke koji svojom teksturom mijenja izgled kože i lica, njime se izrađuju razne protetike za promjenu anatomije tijela i lica, dočaravanje ozljede, opekline i povrede.

Iluzije– tehnika makeupa koja daje privid optičkih iluzija koje izmjenjuju lice i tijelo.

Transformacije voskom – vosak je materijal koji se koristi najčešće za izmjene strukture lice, ali i stvaranje ozljeda. Tehnikama nadograđivanja i modeliranja postižemo transformaciju lica i tijela.

Fantasy Makeup – ovo je posebna tehnika šminkanja kroz koju se makeupom omogućuje transformaciju u potpuno izmišljeni lik.

Kako se postaje filmski vizažist i kome je edukacija namijenjena?

Filmski vizažist se postaje edukacijom i vježbanjem, a edukacija je namijenjena i početnicima i naprednim vizažistima. U Arimed beauty učilištu edukaciju Filmskog Makeup-a i specijalnih efekata vode vrhunske vizažistice s dugogodišnjim iskustvom-Ines Krmpotić i Barbara Tomas- Brush Bara. Ines Krmpotić svoje znanje je pekla u zagrebačkom HNK-u i na televiziji, a bila je i finalistica NYX Face Awardsa. Brush Bara vrhunska je majstorica u oslikavanju kako lica, tako i tijela, 2017. godine je odnijela je prvu nagradu Nyx Face Awardsa, a na ovogodišnjem izdanju je članica stručnog žirija.

Koja znanja se stječu kroz edukaciju?

Sve što se treba znati o SFX tehnikama šminkanja, te kako se one primjenjuju.  Važno je naglasiti da se edukatorice svakom polazniku posvećuju posebno vođenje njegovim željama i predznanjem. Ulaganje u sebe i svoje znanje nikada nije bilo zanimljivije i isplatljivije!

Više o edukaciji možete saznati OVDJE.

Gradi svoje snove znanjem,
jer znanje je moć!

Dragi budući, bivši i sadašnji polaznici,

Od 11.siječnja 2021. nalazimo se na novoj adresi u Badalićevoj 26a, Zagreb (Trešnjevka).

Kako bismo se svi osjećali sigurno i ponašali odgovorno učionice smo prilagodili trenutnim sigurnosnim mjerama, osigurali vam zaštitne maske i dezinficijense te vas ljubazno molimo da nas posjetite bez pratnje i poštujući preporučene mjere ponašanja uz obavezno nošenje zaštitnih maski i dezinficiranje ruku prilikom ulaska.

Veselimo se vašem dolasku i s nestrpljenjem vas iščekujemo! Sve edukacije upisuju se u radnu knjižicu!