KAKO BEZ NJIH: Kozmetički proizvodi koji su promijenili svijet

BOJE ZA KOSU

Kosa se boji od davnina, prvi zapisi datiraju čak iz 1500. godine pr. Kr. Tada su se boje za kosu dobivale iz raznih biljaka,i tako je bilo skroz do početka 19.stoljeća kada je engleski kemičar William Henry Perkin stvarajući lijek za malariju slučajno stvorio prvu sintetičku boju za kosu. 1907. Eugene Schuller stvorio je prvu boju za kosu za komercijalnu upotrebu. Ostalo je povijest…

TUŠ ZA OČI

Tuš za oči jedan je od najstarijih kozmetičkih proizvod, koristio se u starom Egiptu prije čak 10 000 godina. Tada je tuš osim estetske svrhe služio i kao zaštita za kožu od pustinjskog sunca. Padom Egipatskog carstva i upotreba tuša je pala u zaborav sve do renesanse. No, najveću popularnost stekao je nakon što je 1922. otvorena Tutankamonova grobnica, te je otada neizostavan dio kozmetičkih torbica diljem svijeta.

MASKARA

I maskara svoje korijene vuče iz drevnog Egipta. Najsličnija maskara onoj današnjoj nastala je početkom 19. stoljeća na dvoru kraljice Viktorije. Kemičari su otada nastavili razvijati maskaru, no najveći problem zadave su nepraktične četkice za nanošenje. Prva nalik današnjoj nastala je kasnih 1957. godine. Maskara najveću popularnost stječe sedamdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući poznatoj manekenki Twiggy.

RUŽ ZA USNE

Ruž također postoji od pamtivijeka. Bio je popularan još u Drevnoj civilizaciji doline Inda, kao i u starom Egiptu gdje su ga žene radile od posebnih vrsti algi koje su miješale s jodom i bromom, što je dovodilo do teških oboljenja. Za vrijeme zlatne ere islamske civilizacije andaluzijski kemičar je izmislio kruti ruž koji je bio pakiran u posebne kapsule i parfimiran. U srednjem vijeku Crkva je zabranila upotrebu crvenog ruža te je on bio tabu skroz do početka 20. stoljeća, usprkos tome što ga je i kraljica Elizabeta nosila, kada je takav način isticanja usana postao prihvatljiv.

SETOVI ZA KONTURIRANJE

Konturiranje lica započelo je već u 16.stoljeću kada su glumci kredom i čađi isticali svoja lica kako bi njihova ekspresija bila što izraženija. Hollywood je konturiranje prigrlio 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Najveću popularnost konturiranje je postiglo 2014. godine zahvaljujući Kim Kardashian.

Izvor fotografije: Instagram 

Vjerujemo kako svi imamo ove proizvode u našim kozmetičkim torbicama!

Tekst by Vikler i ruž. 

Gradi svoje snove znanjem,
jer znanje je moć!

Dragi budući, bivši i sadašnji polaznici,

Od 11.siječnja 2021. nalazimo se na novoj adresi u Badalićevoj 26a, Zagreb (Trešnjevka).

Kako bismo se svi osjećali sigurno i ponašali odgovorno učionice smo prilagodili trenutnim sigurnosnim mjerama, osigurali vam zaštitne maske i dezinficijense te vas ljubazno molimo da nas posjetite bez pratnje i poštujući preporučene mjere ponašanja uz obavezno nošenje zaštitnih maski i dezinficiranje ruku prilikom ulaska.

Veselimo se vašem dolasku i s nestrpljenjem vas iščekujemo! Sve edukacije upisuju se u radnu knjižicu!